Актуальное
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://www.iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
В Запорожье за 10 месяцев произошло более 2х тысяч аварий, в которых погибло 14 человек
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » » Українська мова в Л/ДНР все тихіше

Українська мова в Л/ДНР все тихіше
В Україні 19 травня Кабінет міністрів прийняв держпрограму розвитку і функціонування української мови до 2030 року. Концепція передбачає, що державна мова буде застосовуватися в усіх сферах суспільного життя.
У Донецьку програма своя. Другий рік тут йде «жорстка деукраїнізація». До окупації частини території України Росією українська мова була обов'язковим предметом в навчальних закладах Донецької області, як і по всій країні, на ньому велася документація в органах влади.
З 2014-го в «ДНР» почалося поступове витіснення української з усіх сфер життя. У школах скоротилася кількість годин вивчення мови, змінювалися таблички та вивіски, стели з назвою міст.
У березні 2020 року в «республіці» «влада ДНР» внесла зміни в т.зв. «конституцію» і позбавила українську мову статусу «державної». З основної шкільної програми український виключили повністю. Головною і єдиною у всіх сферах використання стала російська.
У «ДНР» давно змінили українські прапори на російський і республіканський триколори, таблички на держустановах переписали, встановили стели з назвами міст на російській, переробили покажчики вулиць, бізнес змусили переробити вивіски, з екранів місцевих телеканалів говорять виключно російською, в «республіках» готують випускників до сдачі російського ЄДІ.
До тих, хто продовжує використовувати державну мову в побуті застосовується тиск, залякування та примус, оскільки окупаційною владою прирівнюється використання державної мови в якості ознак підтримки України, пропагування демократичних цінностей, а то і в «підривній діяльності».
Таким чином на тимчасово окупованій території проводиться примусова політика «деукраїнізації», дискримінації громадян України за мовною ознакою, асиміляції та нав’язування стандартів країни-агресора РФ.
Нагадуємо, що законодавство України гарантує громадянам однакові права та свободи стосовно рівності перед законом незалежно від раси, статі, національності, мови, відношення до релігії, соціального походження, переконання, громадського статусу.
Рівність громадян перед законом у всіх сферах економічного, соціального, політичного та культурного життя закріплено статтею 24 Конституції України.
Тому, вказані дії окупаційної влади Л/ДНР із заборони використання української державної мови на тимчасово окупованих територіях належать до дискримінації за ознаками мови, відносячись до таких форм як: «оголошений намір про дискримінацію», «підбурювання до дискримінації», «пособництво у дискримінації».
Законодавством України передбачається, що особи, винні в порушенні вимог законодавства про запобігання та протидію дискримінації, - нестимуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.
Категория: news » Украина | Просмотров: 4667 | Добавил: Tymchenko
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.