Актуальное
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://www.iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
В Запорожье за 10 месяцев произошло более 2х тысяч аварий, в которых погибло 14 человек
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » » Паспорти війни

Паспорти війни
У березні 2016 року в окупованому Донецьку тогочасний керівник окупаційної адміністрації Олександр Захарченко отримав перший «паспорт ДНР». З того часу почалась активна «паспортизація» мешканців окупованих територій Донецької та Луганської областей, які могли отримати замість українського паспорта російський або ж папірець ніким не визнаних Л/ДНР.
У квітні 2019 року президент РФ Володимир Путін спростив процедуру отримання російського громадянства для мешканців окупованих регіонів України, а вже з 2020 року Москва вирішила визнавати й документи, видані в ОРДЛО.
За час війни громадянам України, які проживають під російською окупацією, видали майже 500 тисяч російських паспортів. Тому в Кремлі цілком можуть виправдовувати ймовірну ескалацію конфлікту потребою «захистити громадян РФ».
Щоб одержати російський паспорт, мешканцям окупованих територій потрібно мати так звані «паспорти» ДНР/ЛНР. Працівників бюджетних установ, місцевих «МВС», військових, пенсіонерів змушують отримати ці документи.
Такий «аусвайс» гарантує, що мешканці окупованих територій не втратять роботу та місцеву пенсію. Крім того, у бюджетних установах існує план, за яким кожного місяця керівники відповідних структур повинні відзвітувати про кількість працівників, які отримали так звані «паспорти республіки». Якщо місячний план не виконано, директора звільняють. Тих, хто відмовиться від «паспортів», погрожують залишити без зарплати.
Робота в бюджетній сфері – фактично єдиний шанс вижити на окупованій території. Це стабільна зарплата, якої майже немає в небюджетних галузях. На шахтах і заводах в окупації, які є містоутворювальними підприємствами, зарплати постійно затримують по кілька місяців, а буває й довше.
За відсутності «документа» невизнаних республік силовики тиснуть на тих, хто живе в окупації. Під час перевірки вимагають показати так званий «паспорт». Якщо його немає, наполегливо цікавляться: чому досі не оформлено?
Лідери угруповання «ДНР» прийняли так званий «закон про громадянство ДНР». Цим «законом» тих, хто не має аусвайсів «ДНР» або РФ хочуть позбавити права володіти майном, отримувати спадок, займатися бізнесом і продавати нерухомість. Йдеться навіть про можливість затримання на 30 діб під час перевірці документів до «з'ясування особи».
Д о 2019 року російський паспорт було отримати непросто, а до 2020 ще й відносно дорого. У 2019-му Путін своїм указом спростив процедуру видачі російського громадянства для жителів окупованих територій. Це скоротило час розгляду документів на громадянство до 3-6 місяців та скасовувало норму про проживання в Росії упродовж п'яти років.
Після цих рішень кількість отримувачів паспорта РФ на окупованих територіях різко зросла. Станом на квітень 2021 року жителі ОРДЛО отримали вже майже 450 тисяч паспортів РФ. Отримати паспорт РФ можна після одержання «паспорта ДНР/ЛНР».
Звичайно у новому паспорті немає прописки, але без нього неможливо отримати інші російські документи – СНІЛС (індивідуальний номер у мережі пенсійного забезпечення, без нього не можна оформитися на роботу, оформляти пенсію, вступати в навчальний заклад тощо), медичний страховий поліс та ІПН. Це допомагає оформити пенсії та влаштуватися на роботу, якої у «ДНР/ЛНР» майже немає.
У середині 2000-х років в Абхазії та Південній Осетії почали роздавати російські паспорти. І саме «захист співвітчизників» став формальним приводом для агресії Росії проти Грузії 8 серпня 2008 року. Тоді у своїй промові Дмитро Медведєв посилався на пункт 2 статті 61 Конституції РФ «Российская Федерация гарантирует своим гражданам защиту и покровительство за ее пределами».
Уже 21 квітня Путін виступив зі зверненням до Федеральних зборів, у якому запросив дозвіл на використання військ за кордоном. А вже наступного дня цю забаганку Путіна підтримала Рада Федерації. Те саме відбувалось у 2014 році під час окупації Криму.
Водночас у Донецьку 22-23 квітня окупаційні адміністрації провели форум «Единство русских: защита прав и свобод». На ньому, зокрема, представлена програма возз’єднання з РФ. На цьому так званому форумі маріонетки Кремля просили Путіна вкотре «захистити народ Донбасу» чи приєднати «ДНР/ЛНР» до Росії.
Службою безпеки розпочато кримінальне провадження за фактом примусової “паспортизації” окупаційною адміністрацією Росії українських громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольній території.
Під час досудового слідства встановлено, що ватажками терористичної організації “ЛНР” проводиться політика спонукання місцевих мешканців отримувати “паспорт” псевдодержавного утворення. Обов’язкова наявність фейкових “документів” є умовою отримання соціальних виплат та працевлаштування у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту тощо. Відмова від оформлення “документа” псевдореспубліки є приводом для дискримінації та репресій. Через примусовий характер “паспортизації” порушуються норми міжнародного права, а також конституційні права та свободи громадян.
Окрім цього, нав’язуванням “паспортів” посилюється залежність населення від окупаційної адміністрації так званої “ЛНР”, створюється система придушення громадянської непокори. За даними СБУ, видача “паспортів ЛНР” також є засобом легалізації на тимчасово окупованій території Луганської області найманців, які прибули із РФ.
Дії очільників так званої “Л/ДНР” продиктовані спробами уряду РФ відмежуватися від відповідальності за конфлікт на Донбасі та його зусиллями "відгризти" суверенітет України шляхом видачі російських паспортів, що кваліфікується за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України, як порушення законів та звичаїв війни.
Категория: news » Top News | Просмотров: 5546 | Добавил: Tymchenko
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.